Bij Fysic Fysiotherapie hebben we een echo-apparaat waarmee we structuren zoals botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden kunnen bekijken en beoordelen. Door middel van echografie kunnen we bepalen in welke structuur de blessure zit en hoe groot de beschadiging in het weefsel is. De echo geeft ons belangrijke informatie over hoe we uw behandeling vorm kunnen geven. Echografie wordt binnen Fysic Fysiotherapie & Training gebruikt als aanvulling op het fysiotherapeutisch onderzoek. Regelmatig krijgen we vragen vanuit andere fysiotherapiepraktijken en van huisartspraktijken uit de regio voor verdere diagnostiek. Voor echografie worden geen extra kosten gevraagd

Echografie bij Fysic Fysiotherapie

Hoe werkt echografie?

Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van echografie. Echografie is een techniek waarbij organen, pezen en gewrichten met behulp van geluidsgolven kunnen worden onderzocht. Deze geluidsgolven hebben een hele hoge frequentie, waardoor ze niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst. Verschillende soorten weefsels kaatsen de geluidsgolven op een andere manier terug. Hierdoor kan een beeld gevormd worden.

Bij een echografie beweegt de fysiotherapeut een klein apparaatje, transducer genoemd, over de huid. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit, maar vangt ook de gereflecteerde geluidsgolven weer op. De geluidsgolven worden door een speciaal computersysteem omgezet in videobeelden, die op een beeldscherm zichtbaar gemaakt worden (25 tot wel 150 beelden per seconde).

Hoe verloopt een echografie?

U ligt voor dit onderzoek op een onderzoekstafel. Op het betreffende lichaamsdeel smeren we van te voren een beetje gel voor de geleiding van de geluidsgolven. Een echografie is onschadelijk en niet pijnlijk. Het onderzoek duurt gemiddeld 30  minuten. Onze echografisten zullen hun conclusies direct met u delen. 

Wat kunnen we bekijken met een echografie?

Echo gebruiken we in onze praktijk voor de beoordeling van (spier / bot) aandoeningen van de schouder, elleboog, pols / hand, heup, knie en enkel / achillespees. Spierscheuren, zoals een zweepslag, kunnen we ook goed beoordelen en volgen in herstel.

Kosten en vergoeding

Echografie wordt gezien als een onderdeel van de behandeling fysiotherapie. Er worden bij Fysic Fysiotherapie geen extra kosten in rekening gebracht voor echografie.