Bij Fysic Fysiotherapie hebben we een echo-apparaat waarmee we structuren zoals spieren, pezen, slijmbeurzen en oppervlakkige banden kunnen bekijken. Door middel van echografie kunnen we bekijken in welke structuur de blessure zit en hoe groot de beschadiging in het weefsel eventueel is. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een spierscheur of een spierverrekking. Echografie wordt binnen Fysic Fysiotherapie & Training gebruikt als aanvulling op het fysiotherapeutisch onderzoek. Het fysiotherapeutisch onderzoek zal altijd leidend zijn.

Hoe werkt echografie?
Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van echografie. Echografie is een techniek waarbij verschillende weefsels van het lichaam met behulp van geluidsgolven kunnen worden onderzocht. Verschillende soorten weefsels kaatsen de geluidsgolven terug, waardoor een beeld gevormd kan worden.

Bij een echografie beweegt de fysiotherapeut een klein apparaatje, transducer genoemd, over de huid. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit, maar vangt ook de gereflecteerde geluidsgolven weer op. De geluidsgolven worden door een speciaal computersysteem omgezet in videobeelden, die op een beeldscherm zichtbaar gemaakt worden.

Wat kunnen we bekijken met een echografie?
Echografie gebruiken we in onze praktijk voornamelijk voor de beoordeling van spieren, pezen en slijmbeurzen bij aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut echografie inzetten:

  • Spierblessures (waaronder spierscheuren)
  • Peesblessures
  • Slijmbeursontstekingen
  • Verrekking/scheuring van oppervlakkige banden

 

Hoe verloopt een echografie?
U ligt voor dit onderzoek op een onderzoekstafel. Op het betreffende lichaamsdeel smeren we van te voren een beetje gel voor de geleiding van de geluidsgolven. Een echografie is onschadelijk en niet pijnlijk. Het onderzoek is meestal binnen 10-15 minuten gedaan. Onze echografisten zullen hun conclusies direct met jou delen, en je adviseren.

 

Kosten en vergoeding
Echografie wordt gezien als een onderdeel van de behandeling fysiotherapie. Er worden bij Fysic Fysiotherapie geen extra kosten in rekening gebracht voor echografie.

 

Onze echografisten

Pieter Deijkers

Jaap van Aaken

 

 

Voor meer informatie bel of app naar: 076 515 0 777

 

Pieter Deijkers:
pieter@fysic-fysiotherapie.nl
Werkzaam op locaties Ettensebaan en Eggestraat

Jaap van Aaken:
jaap@fysic-fysiotherapie.nl
Werkzaam op locaties Eggestraat, Chasseveld en Teteringsedijk