Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een verdiepende specialisatie binnen de fysiotherapie, gericht op het bewegingsapparaat. Wanneer ergens in dit apparaat een verstoring ontstaat kunnen niet alleen (sport)blessures voorkomen, maar ook problemen in het dagelijkse leven of werk. De verstoringen kunnen ontstaan door een verkeerde belasting van het lichaam, bijvoorbeeld een verkeerde houding of zware activiteiten. Een manueeltherapeut grijpt in op deze verstoringen, zodat u weer klachtenvrij kunt functioneren.
 

Waarbij kan de manueeltherapeut je helpen?

Een manueeltherapeut gaat een stapje verder door naar de oorzaak van de klachten te zoeken en neemt het totaalbeeld van de patiënt in beschouwing. Vervolgens kan hier advies en/of therapie voor worden geboden. De manueeltherapeut kan u helpen bij een grote diversiteit aan klachten.
Voorbeelden van klachten die een manueeltherapeut kan behandelen:
 • Hoofdpijn en/of nekklachten, al dan niet in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de nek
 • Nekklachten, al dan niet met uitstraling naar de schouders en/of armen
 • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
 • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en/of borstpijn
 • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
 • Schouderklachten
 • Elleboogklachten
 • Polsklachten
 • Heupklachten
 • Knieklachten
 • Enkelklachten

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Wanneer u voor het eerst een afspraak heeft bij één van onze manueeltherapeuten, vindt er een vraaggesprek plaats. Als de therapeut denkt dat u bij haar op het juiste adres bent, zal een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden. Het lichamelijk onderzoek bestaat uit het beoordelen van houding en bewegingen en het onderzoeken van gewrichten. Aan de hand van de bevindingen uit dit onderzoek en uw hulpvraag stelt de therapeut een behandelplan op. De behandeling door een manueeltherapeut is afhankelijk van de gevonden oorzaken van uw klachten en/of beperkingen. Een behandeltraject bestaat voornamelijk uit een combinatie van informeren, adviseren, het passief bewegen van gewrichten om verstoringen
op te heffen en oefentherapie.


Voor wie is manuele therapie geschikt?

In principe is manuele therapie voor iedereen geschikt. Manueeltherapeuten behandelen (top)sporters tot werknemers achter bureau. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van de huisarts. Manuele therapie wordt vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, kunt u bij uw therapeut terecht voor vragen naar de kosten.


Wie zijn onze manueeltherapeuten?                     


Kim Voogt

   
 
 
Lisa heeft haar 4 jarige opleiding gevolgd aan SOMT University te Amersfoort en Lydia van Zundert en Kim Voogt hebben de 5-jarige opleiding MSc revalidatiewetenschappen & MSc manuele therapie afgerond aan de Vrije Universiteit van Brussel. 

Contactinformatie

Indien u meer informatie over manuele therapie wenst, of een vraag heeft over uw klachten,
zijn onze manueeltherapeuten op werkdagen bereikbaar op de volgende e-mailadressen:
Kim Voogt:
kim@fysic-fysiotherapie.nl
Chasseveld Breda