OncoFit

Fysiotherapie bij kanker

Wat zijn de effecten van OncoFit?

Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers aan OncoFit programma's:

  • Meer energie hebben
  • Zich fitter en fijner voelen
  • Zich zekerder voelen
  • Een gezondere bloeddruk hebben
  • Een ‘gezonder gewicht’ krijgen
  • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
  • Bewuster met voeding om gaan
  • Minder angstig zijn
  • Minder last hebben van vochtophoping
  • Positiever in het leven staan

 

Wat is OncoFit? 
Kanker komt in vele vormen met verschillende behandelmogelijkhedenvoor. Gelukkig is door de huidige medische zorg de overlevingskans enorm toegenomen. Wanneer de diagnose ‘kanker’ gesteld wordt, heeft dat een enorme impact. Dit kan leiden tot depressiviteit en vermoeidheid. Medische behandeling zoals een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel wat kan leiden tot pijn, problemen met bewegen en bijvoorbeeld oedeem (vochtophoping).

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat mensen die deelnemen aan een fitnessprogramma (ondanks de omstandigheden) meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen. Bewegen, met name fitness- en spieroefeningen, hebben altijd een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Maar alleen fitness is onvoldoende. Het gaat om een totaalaanpak, een leefwijze die je aanneemt. 

Voor wie is OncoFit? 
OncoFit is voor iedereen bij wie de diagnose kanker is gesteld ongeacht de ernst en fase van de medische behandeling. Deelname aan OncoFit kan zowel individueel als in  groepsverband. Na een intake en een aantal testen wordt bepaald of u naast de educatieve bijeenkomsten ook nog individuele oefeningen krijgt of direct aan de beweeggroep
kunt deelnemen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal overleg plaatsvinden met uw behandelend arts, specialist of oncologieverpleegkundige.

Training: 
Het sporten vindt plaats in groepsverband, maar soms is eerst een individuele fase nodig. Via een OncoFit-test wordt uw conditie bepaald. Ook wordt een individueel trainingsprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen wandelen of fietsen is onvoldoende. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen.

Kosten OncoFit programma:
Fysiotherapeutische trainingen worden vanuit uw aanvullende verzekering vergoed. Het kan zijn dat er mogelijkheden om de behandelingen vanuit de basisverzekering worden vergoed, dit is bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep.

De fysiotherapeuten van Fysic Fysiotherapie kunnen u meer vertellen over de vergoeding