Dry needling is een behandelmethode waarbij een 'droge naald' in een spier geprikt wordt om deze te laten ontspannen. Er wordt bij deze methode geen vloeistof ingespoten of onttrokken aan het lichaam, wat bij een injectienaald wel het geval is. Het naaldje dat gebruikt wordt is een dun acupunctuurnaaldje.

Triggerpoints zijn lokale verhardingen in een spier die klachten op kunnen wekken. Ze worden ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints kunnen langdurige pijnklachten met uitstraling geven. Om een triggerpoint te vinden zal de fysiotherapeut eerst willen weten welke klachten er zijn en hoe deze zijn ontstaan. Vervolgens zal gezocht worden naar lokale verhardingen in een spier die de klachten opwekken.

In elke spier kunnen triggerpoints ontstaan. Ieder triggerpoint heeft zo zijn eigen uitstralingsgebied. Hierdoor kan een triggerpoint op de ene plaats pijn geven op een andere plaats. Pijn is echter niet het enige probleem dat triggerpoints kunnen veroorzaken. Ook klachten als vermindering van kracht en stijfheid kunnen het gevolg zijn van triggerpoints. Dry needling wordt door fysiotherapeuten steeds vaker toegepast om triggerpoints te behandelen.

Oorzaken

Triggerpoints kunnen door lichamelijke overbelasting van spieren veroorzaakt worden, maar ook door psychische klachten.

Lichamelijke overbelasting
Voorbeelden van lichamelijke overbelasting zijn een verkeerde houding, het langdurig statisch aanspannen van spieren, het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging en kortdurende zware inspanning. Ook (kleine) lichamelijke afwijkingen zoals platvoeten of een beenlengteverschil kunnen tot triggerpoints leiden.

Psychische oorzaken
Voorbeelden van psychische oorzaken zijn stress, het opkroppen van gevoelens en een verhoogde werkdruk.

Behandeling dryneedling
Tijdens een dry needling behandeling wordt een dun naaldje in een triggerpoint geprikt. Wanneer dit gebeurt dan spant de spier zich plotseling aan, dit kan wat gevoelig zijn. Daarna ontspant de spier zich. Het is de bedoeling dat hiermee de lokale verharding in de spier opgeheven wordt. Hoe langer de klachten bestaan, hoe groter de kans dat de triggerpoints niet tot één spier beperkt zijn gebleven. Het kan dus nodig zijn om meerdere triggerpoints in één behandeling aan te pakken.

Het inbrengen van de naald voelt u bijna niet. Wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt, dan kan dit wel kort gevoelig zijn. Sommigen beschrijven dit als een krampgevoel of een elektrisch schokje.

Na het prikken is de verbetering van pijnklachten of beweeglijkheid meestal direct merkbaar. Wel kan er soms een wat beurs gevoel ontstaan na de behandeling. Daarbij past het advies om de spieren te rekken en in beweging te blijven. Hierdoor trekt het beurse gevoel over het algmeen snel weg.

Meestal zijn slechts enkele dry needling behandelingen nodig om de klachten te verhelpen. Het is op dat moment wel verstandig om door middel van de juiste oefeningen en adviezen te voorkomen dat de klachten weer terugkomen

 

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vallen in ook de kosten voor dry needling therapie hieronder. 

Dryneedling Fysic Fysiotherapie Breda en Roosendaal