Wat is dry needling?

Heb je regelmatig last van pijnlijke of stijve spieren? Dan kan dry needling de oplossing voor jouw klachten zijn. Ook bij verkorte spieren of spieren die door operaties of ongelukken niet goed willen herstellen, wordt dry needling toegepast. Dry needling is een effectieve behandelmethode voor spiergerelateerde klachten als gevolg van spierknopen of pijnlijke verhardingen in een spier. Dry needling is een methode, waarbij de klacht in de spier wordt behandeld. Bij dry needling maakt de fysiotherapeut gebruik van dunne naalden, waarmee de verhardingen in spieren snel en effectief worden ontspannen.

 

Dry needling versus acupunctuur

Een veelgestelde vraag is of dry needling te vergelijken is met acupunctuur. Er zijn wel een aantal overeenkomsten, zoals de naald zelf en de techniek om de naald te plaatsen, maar het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur gaat men met name uit van het energetische concept, waarbij elke fysieke kwaal of ziekte wordt veroorzaakt door een verstoring in energiestromen in het lichaam. Omdat er geen wetenschappelijke bewijzen voor veel van deze energiestromen is, wordt acupunctuur gezien als alternatieve geneeskunde. Dry needling daarentegen haalt zijn verklaring uit een mechanisch concept. Een ander verschil is dat er bij acupunctuur vaak meerdere naalden worden geprikt, die vervolgens enige tijd in het lichaam blijven zitten. Bij dry needling werkt de fysiotherapeut vaak met één naald en is de behandeling per spier van korte(re) duur.

 

 

Wanneer is dry needling geschikt voor uw klachten?

Heb je regelmatig last van pijnlijke of stijve spieren? Dan kan dry needling de oplossing voor jouw klachten zijn. Ook bij verkorte spieren of spieren die door operaties of ongelukken niet goed willen herstellen, wordt dry needling toegepast. Dry needling is een effectieve behandelmethode voor spiergerelateerde klachten als gevolg van spierknopen of pijnlijke verhardingen in een spier. Dry needling is een methode, waarbij de klacht in de spier wordt behandeld. Bij dry needling maakt de fysiotherapeut gebruik van dunne naalden, waarmee de verhardingen in spieren snel en effectief worden ontspannen. Dry needling is niet voor iedereen geschikt, zoals onder andere bij bepaalde gezondheidsklachten, zwangerschap, de aanwezigheid van angst voor naalden, acute spierscheuringen, e.d. Onze dry needling specialisten zullen beoordelen of deze behandelmethode voor u geschikt is.

 

Hoe voelt dry needling? 

Om spierknopen te behandelen prikt de fysiotherapeut ze aan met een hele dunne naald. Het inbrengen van het naaldje in de huid is niet gevoelig, maar het aanprikken van de spierknoop kan best gevoelig zijn. Dit komt omdat het aanprikken samengaat met een korte, plotselinge samentrekking van de spier. Daarbij kan het de herkenbare bijkomende pijnklachten oproepen.

 

Wat is het effect van dry needling?

Na de behandeling voelen de behandelde spieren meestal zwaar en vermoeid aan, een flink spierpijn gevoel. Daarnaast kunnen ook de opgeroepen bijkomende pijnklachten wat langer blijven hangen. Dit is volkomen normaal en hoort bij de behandeling. Over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen één à twee dagen. Vaak is er naast het zware en vermoeide gevoel wel direct een effect merkbaar in de beweeglijkheid van de spier. Na de behandeling krijgt u adviezen en oefeningen mee voor verder herstel.

 

Afspraak maken voor dry needling in Breda

Heeft u klachten die u wilt laten beoordelen en/of behandelen door onze deskundige dry needling specialisten? Plan dan meteen een afspraak in via onze online Afspraken-app. Hiervoor heeft u geen verwijzing van uw specialist of huisarts nodig. Voor vragen of meer informatie over dry needling kunt u vrijblijvend contact opnemen met Fysic Fysiotherapie. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 076-5150777, via whatsapp of per mail via info@fysic-fysiotherapie.nl of direct per mail via onze dry needling specialisten. 

 

Onze dryneedlingspecialisten

 

 

hubert@fysic-fysiotherapie.nl

Gespecialiseerd in dry needling van extremiteiten