Wat is orthopedische revalidatie na trauma / operatie?

Bij orthopedische revalidatie gaat het om het verbeteren van het functioneren bij klachten aan spieren, botten of gewrichten. Orthopedische revalidatie wordt ingezet bij herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (enkel-, knie-, schouder-, hand/pols-, heup/lies-, lage rug-, nek- of elleboogklachten) of na een operatie.

 

Wanneer orthopedische revalidatie na een operatie?

Wanneer je een operatie hebt gehad is het heel belangrijk op een verantwoorde manier te revalideren. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in orthopedische revalidaties na operaties, en hebben elk hun eigen ervaringen met een diversiteit aan revalidaties. We werken samen met orthopeden en specialisten van Bergman Kliniek Breda en Amphia Ziekenhuis Breda en Oosterhout om een optimaal revalidatieprogramma voor jou samen te stellen. Onze praktijken zijn uitgerust met moderne revalidatie- en trainingsapparatuur. Onze praktijken bevinden zich in een sportschool, waardoor we ruime keuze hebben aan revalidatiemogelijkheden.

Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties zoals bijvoorbeeld een nieuwe knie/heup, voorste kruisbandreconstructie of meniscusoperatie, etc. Ook schouder- en pols/handoperaties komen veel voor.

 

 

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Na een operatie
De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist. Wanneer je geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te starten, zodat je gelijk op een juiste manier aan de slag gaat met je revalidatie en een goede balans tussen belasting en belastbaarheid toepast. Na een operatie kan het zijn dat de fysiotherapeut de eerste paar keer aan huis komt. Dit zal altijd in overleg met jou zijn.


De eerste paar keer wordt er vaak lokaal behandeld en krijg je oefeningen voor thuis. Na een operatie is er vaak sprake van bewegingsbeperkingen en/of spierverkortingen, wat stijfheid en pijn veroorzaakt. Door middel van lokale behandelingen in combinatie met zelfstandige thuisoefeningen zullen we zorgen dat de beweeglijkheid zo snel mogelijk weer hersteld. Het grootste deel van de revalidatie bestaat uit een trainingsprogramma. We werken volgens veilig opgestelde behandelprotocollen. Ondanks dat verloopt iedere revalidatie anders, en is iedere persoon verschillend. Onze fysiotherapeuten zullen je herstel goed in de gaten houden en indien nodig het revalidatietraject aanpassen naar jouw voortgang en doelen. 

 

Zonder operatie
Ook zonder operatie is het belangrijk dat je na een trauma zo snel mogelijk met fysiotherapie start. De eerste periode van de revalidatie bestaat voornamelijk uit kortdurende lokale behandelingen om de beweeglijkheid te verbeteren, zelfstandige oefeningen voor thuis, en adviezen met betrekking tot je belasting en belastbaarheid. Hierna zal de revalidatie vooral gericht zijn op het herstel van activiteiten, terugkeer naar werk en/of sport door middel van een oefenprogramma. Naast het oefenprogramma dat je bij de fysiotherapeut uitvoert, krijg je vaak ook online oefeningen voor thuis mee. Zodoende kan je veel oefenen en zal het herstel vaak ook sneller gaan. Wel is het altijd belangrijk om je belasting/belastbaarheid in balans te houden. Onze fysiotherapeuten helpen je daarbij.

 

 

Specifieke behandeldoelen

Samen met jou maken we een behandelplan. Het behandelplan bestaat uit onderdelen die ervoor zorgen dat jouw doelen bereikt kunnen worden. Vooraf, tussentijds en na afloop van het revalidatietraject doen we een aantal testen en metingen. Hierdoor kunnen we nagaan of we de behandeldoelen bereiken, en of we misschien het behandelplan tussentijds wat aan moeten passen.

Het belangrijkste doel is om de kracht, mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier te herwinnen. Uiteindelijk moet het bot of gewricht (knie, heup, rug, schouder, enkel, elleboog) beter bewegen, jij moet minder pijnklachten hebben en je belastbaarheid moet groter worden. Daarnaast kan jij ook specifieke doelen aangeven, zoals weer willen kunnen fietsen, autorijden, sporten, werken, etc. We zullen in ons revalidatietraject specifieke oefeningen uitvoeren die jou voorbereiden op de terugkeer naar jouw specifieke doelen.  

 

Waarom orthopedische revalidatie bij Fysic?

✅ Ruime keuze aan revalidatie apparatuur

✅ Persoonlijke aandacht

✅ Revalidatie volgens veilig opgestelde behandelprotocollen

✅ Specifieke revalidatie gericht op jouw doelen (activiteiten, werk, sport)

✅ Online oefeningen voor thuis, beschikbaar via een PDF bestand of via een app op je telefoon

✅ Fysiotherapeuten die altijd bereikbaar zijn per mail voor vragen tijdens jouw revalidatie van het begin tot het eind

✅ Goed contact met orthopeden

✅ Jarenlange ervaring met orthopedische revalidaties

✅ Iedere fysiotherapeut heeft zijn eigen specialisatiegebieden waardoor specifieke cursussen/trainingen gevolgd kunnen worden om kennis/kunde op die gebieden te verbeteren en up to date te houden

 

Afspraak maken voor orthopedische revalidatie in Breda

Heeft u klachten die u wilt laten beoordelen en/of behandelen door onze deskundige orthopedische revalidatie specialisten? Plan dan meteen een afspraak in via onze online Afspraken-app. Hiervoor heeft u geen verwijzing van uw specialist of huisarts nodig. Voor vragen of meer informatie over orthopedische revalidatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Fysic Fysiotherapie. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 076-5150777, via whatsapp of per mail via info@fysic-fysiotherapie.nl of direct per mail via onze orthopedische revalidatie specialisten. 

 

Onze revalidatiespecialisten

Aandachtsgebied knie / lies / enkel

 

Aandachtsgebied heup

 

Aandachtsgebied hand/pols / elleboog

 

Aandachtsgebied schouder

 

Aandachtsgebied wervelkolom (lage rug / nek)

 

 

kim@fysic-fysiotherapie.nl

Momenteel kunt u geen afspraak inplannen bij Kim voor wervelkolomklachten