Wat is echografie 

Bij Fysic Fysiotherapie hebben we een echo-apparaat waarmee we structuren zoals spieren, pezen, slijmbeurzen en oppervlakkige banden kunnen bekijken. Door middel van echografie kunnen we bekijken in welke structuur de blessure zit en hoe groot de beschadiging in het weefsel eventueel is. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een spierscheur of een spierverrekking. Echografie wordt binnen Fysic Fysiotherapie & Training gebruikt als aanvulling op het fysiotherapeutisch onderzoek. Het fysiotherapeutisch onderzoek zal altijd leidend zijn.

 

Hoe werkt echografie?

Een echo is een afbeelding die wordt gemaakt met behulp van echografie. Echografie is een techniek waarbij verschillende weefsels van het lichaam met behulp van geluidsgolven kunnen worden onderzocht. Verschillende soorten weefsels kaatsen de geluidsgolven terug, waardoor een beeld gevormd kan worden.

Bij een echografie beweegt de fysiotherapeut een klein apparaatje, transducer genoemd, over de huid. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit, maar vangt ook de gereflecteerde geluidsgolven weer op. De geluidsgolven worden door een speciaal computersysteem omgezet in videobeelden, die op een beeldscherm zichtbaar gemaakt worden.

 

 

Wat kunnen we bekijken met een echografie?

Echografie gebruiken we in onze praktijk voornamelijk voor de beoordeling van spieren, pezen en slijmbeurzen bij aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut echografie inzetten:

  • Spierblessures (waaronder spierscheuren)
  • Peesblessures
  • Slijmbeursontstekingen
  • Verrekking/scheuring van oppervlakkige banden

 

Hoe verloopt een echografie?

U ligt voor dit onderzoek op een onderzoekstafel. Op het betreffende lichaamsdeel smeren we van te voren een beetje gel voor de geleiding van de geluidsgolven. Een echografie is onschadelijk en niet pijnlijk. Het onderzoek is meestal binnen 10-15 minuten gedaan. Onze echografist zal zijn conclusie direct met jou delen, en je adviseren. 

Het kan zijn dat er geen directe conclusie gesteld kan worden op basis van het lichamelijk onderzoek en de echo. In dat geval kan de echografist aanvullend onderzoek adviseren, en stuurt u dan door naar de huisarts. Onze echografie apparaten zijn niet zo geavanceerd als de echografie apparaten in het ziekenhuis. 

 

Vergoedingen echografie

Echografie wordt gezien als een onderdeel van de behandeling fysiotherapie, en dus vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Er worden bij Fysic Fysiotherapie geen extra kosten in rekening gebracht voor echografie.

 

Afspraak maken voor echografie in Breda

Heeft u klachten die u wilt laten beoordelen door onze deskundige echografist? Plan dan meteen een afspraak in via onze online Afspraken-app. Hiervoor heeft u geen verwijzing van uw specialist of huisarts nodig. Voor vragen of meer informatie over echografie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Fysic Fysiotherapie. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 076-5150777, via whatsapp of per mail via info@fysic-fysiotherapie.nl of direct per mail via onze echografist. 

 

Onze echografist