50%-90% van de volwassenen krijgt ooit in het leven een periode met rugklachten. Jaarlijks is dat ongeveer 20% van de bevolking.

  • Lage rugpijn komt veel voor, is meestal niet ernstig en keert vaak terug.

  • Je kunt zelf veel doen om je klachten te verminderen: blijf bewegen, leef gezond en doe, wanneer mogelijk, specifieke oefeningen voor je rug.

  • Na drie maanden is ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld.

  • De fysiotherapeut helpt bij het herstel van lage rugklachten en omgaan met lage rugpijn.

  • Heel soms komt een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) voor, meestal veroorzaakt door een hernia in de onderrug.

Wat is acute lage rugpijn?

Acute rugpijn komt bij 8 van de 10 mensen meerdere keren in zijn of haar leven voor en is pijn die pas een korte tijd (minder dan zes weken) aanwezig is. De pijn kan hevig zijn, maar herstelt zich normaal gesproken vanzelf binnen een paar dagen tot enkele weken. Ongeveer 80% van de mensen met acute rugklachten, heeft deze klachten na 6 weken niet meer.

Rugpijn kan worden verdeeld in twee groepen namelijk ‘specifiek’ en ‘aspecifiek.’ De meeste rugklachten zijn aspecifiek. Dit wil zeggen dat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is voor de rugklachten, zoals dit bijvoorbeeld bij een hernia wel het geval is. Er kunnen andere factoren een rol spelen zoals stress, eenzijdige/verkeerde houdingen en/of bewegingen, te weinig of juist teveel lichamelijke activiteiten.

Daarnaast kan er sprake zijn van een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug of wat u van uw rug ‘vraagt’) en de belastbaarheid (wat u geestelijk en lichamelijk aan kunt). Indien de mate van belasting en belastbaarheid niet in balans zijn kan dit zorgen voor rugklachten. Beperkingen in activiteiten, oudere leeftijd, een slechte gezondheidstoestand, matige conditie, stress, angst voor pijn, depressieve klachten, zware fysieke activiteiten of problemen met bijvoorbeeld collega’s op het werk kunnen de rugklachten veroorzaken maar ook in stand houden.

 

Wat is subacute rugpijn?

Uw rugklachten houden inmiddels al langer dan 6 weken aan, maar korter dan 3 maanden. We spreken dan van subacute rugpijn. De rugklachten die u ervaart duren langer dan gewenst. Dit betekent niet dat er iets ‘kapot’ is in uw rug. Maar blijkbaar zijn er factoren die het natuurlijke herstel in de weg staan. Denk hierbij aan eerder genoemde factoren (zoals beschreven bij ‘acute rugpijn’) zoals: beperkingen in activiteiten, oudere leeftijd, een slechte gezondheidstoestand, stress, angst voor pijn, depressieve klachten, zware fysieke activiteiten op het werk of problemen met bijvoorbeeld collega’s.


Wat is langdurige lage rugpijn?

Er is sprake van langdurige rugpijn wanneer uw klachten langer dan 3 maanden duren of in deze tijd regelmatig zijn teruggekeerd. Aangetoond is dat het voortduren van deze klachten vaak te maken heeft met hoe men met de klachten omgaat. Aanhoudende stress, bewegingsangst, overgewicht of ondergewicht, alcoholgebruik, roken en gebrek aan rust zijn belangrijke negatieve factoren voor rugpijn. Het is daarom erg belangrijk om bij uzelf na te gaan, indien u dit nog niet heeft gedaan, waar u zelf invloed op heeft en welke factoren u kunt veranderen. Ook wanneer uw klachten langer dan 3 maanden aanhouden zijn het vaak aspecifieke rugklachten, dus klachten zonder dat hier een aanwijsbare lichamelijke oorzaak voor is.

Tips om rugpijn te voorkomen of verzachten

  • In conditie blijven
    Zorg dat je in conditie blijft. Actief blijven en bedrust beperken, helpen bij je herstel. Blijf je dagelijkse activiteiten uitvoeren. En beweeg; bijvoorbeeld wandelen, zwemmen en fietsen.

  • Specifieke oefeningen
    Als je lage rugpijn voelt opkomen, doe dan oefeningen voor je rug. Dit kan verlichting geven.

  • Ontspannen
    Stress, depressieve gevoelens en angst om te bewegen zorgen ervoor dat de rugpijn minder snel over gaat. Blijf werken aan ontspanning.

  • Gezond leven
    Overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn. Blijf gezond leven.

Wat kunnen de fysiotherapeuten van Fysic Fysiotherapie voor je betekenen?

Als je met lage rugklachten bij Fysic Fysiotherapie komt, krijg je een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Jij vertelt over jouw gezondheid en de last die jij ervaart door de pijn in je onderrug. De behandeling bestaat uit adviezen en oefentherapie. De oefeningen doe je zelfstandig of onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Onze fysiotherapeuten vragen wat je, door je lage rugklachten, niet meer kunt en wel weer wilt kunnen. Daarnaast wordt onderzocht of er zeldzame oorzaken kunnen zijn waarvoor een andere specialist nodig is. Na het onderzoek bepaal je, samen met de fysiotherapeut, of je een behandeling nodig hebt. Wanneer je start met behandelingen bij de fysiotherapeut bepaal je ook samen de behandeldoelen. Wat wil je bereiken? De behandeling wordt afgesloten wanneer deze doelen zijn bereikt, maar ook bij onvoldoende vermindering van je klachten, als je onvoldoende gemotiveerd bent of als je zelf wilt stoppen met de therapie.

De behandeling bestaat uit adviezen en oefentherapie. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over hoe je omgaat met lage rugpijn, wat je zelf kunt doen en laten en wat de behandelopties zijn. Afhankelijk van je klachten en je mogelijkheden doe je de oefeningen zelfstandig of onder begeleiding van de fysiotherapeut. Soms wordt de behandeling uitgebreid met een enkele keer manipulatie van de rug (een techniek om de wervelkolom te laten bewegen). Massage wordt soms toegepast bij lage rugpijn.. De behandeling zal nooit alleen bestaan uit passieve therapieën, het accent ligt dus op zo veel mogelijk zelf actief aan de slag gaan met je klachten. Soms richt de fysiotherapeut zich ook op het aan- of afleren van bepaald gedrag, zoals het overwinnen van angst om te bewegen.

Meer informatie:

voor meer informatie over lage rugklachten:

Youtube: uitleg over lage rugklachten

https://www.thuisarts.nl/pijn-onder-in-rug/ik-heb-pijn-onder-in-mijn-rug

https://rugnetwerkbrabant.nl/ (Fysic Fysiotherapie is lid van Rugnetwerk Brabant)