Over heup-/liesklachten 

Heupklachten kunnen diverse oorzaken hebben, en ontstaat meestal als gevolg van overbelasting, door een ontsteking of na een val. Liesklachten zien we voornamelijk bij sporters als gevolg van overbelasting, of bij ouderen als gevolg van uitstralende pijn door heupartrose. Lage rugklachten kunnen ook uitstraling geven naar heup en/of de lies.

Een liesklacht is vaak een complex verhaal. Het herstel duurt over het algemeen gezien lang, en zijn er meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van liesklachten. Bij acute liesklachten a.g.v. een sportblessure worden o.a. een verminderde beweeglijkheid van de heup, verminderde functie van de rompspieren (oftewel core stability) en verminderde kracht van de spieren in de lies genoemd als mogelijke oorzaken. Daarnaast spelen ook nog veel externe factoren een rol.

Bij zowel heup- als liesklachten is het belangrijk om goed in kaart te brengen waar de klachten nu vandaan komen, welke factoren hier mogelijk aan bijdragen en hoe ze het beste aan te pakken. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij helpen. U kunt bij ons terecht met al uw heup- en liesklachten, o.a. bij botbreuken, slijmbeursontsteking, artrose, overbelasting van de liesspieren, spierscheuren, herstel na heupoperatie, etc. 

 

Hoe ziet een behandeltraject voor heup-/liesklachten eruit? 

Een behandeltraject is per persoon verschillend. We zullen altijd kijken welk behandeltraject het beste aansluit bij uw specifieke situatie en bij uw specifieke klachten. In grote lijnen ziet een behandeltraject bij Fysic Fysiotherapie bij heup-/liesklachten er zo uit:

Intake & onderzoek

 • Ontvangst & basisgegevens checken
 • Uitsluiten rode vlaggen 
 • Intake & lichamelijk onderzoek
 • Bespreken bevindingen lichamelijk onderzoek & conclusie 

 

Behandelplan

 • Bespreken behandelplan
 • Informatie & advies met betrekking tot uw heup en/of liesklachten

 

Behandeltraject

 • Lokaal behandelen
 • Oefentherapie op locatie
 • Oefeningen voor thuis (via een app)
 • Adviezen m.b.t. houding en beweging

 

Afsluiting traject

 • Uw behandeltraject wordt afgesloten wanneer u klachtenvrij bent OF wanneer uw fysio u doorstuurt
 • Na het traject heeft u tot een jaar toegang tot de online oefeningen
 • Uw fysio blijft per mail bereikbaar voor vragen

 

Behandelvormen bij heup-/ liesklachten

Bij heup- en/of liesklachten maken we gebruik van diverse behandelvormen. Vaak is het een combinatie van deze verschillende behandelingen bij elkaar waardoor u uiteindelijk weer klachtenvrij kunt functioneren. Behandelvormen die kunnen worden toegepast zijn oefentherapie gericht op verbeteren van spierkracht, mobiliteit en stabiliteit, mobilisaties, manipulaties van bijvoorbeeld het SI-gewricht of de lage rug, spiertechnieken, medical taping, dry needling van het bovenbeen en/of de bilspier(en) en adviezen m.b.t. houding en beweging. U krijgt oefeningen mee voor thuis, zodat het behandelproces vlotter verloopt doordat u ook thuis in beweging blijft. De oefeningen krijgt u per mail toegestuurd, die u kunt downloaden in een app (Physitrack). Bij sporters met heup- en/of liesklachten passen we sportspecifieke revalidatie toe. Dat wil zeggen dat de revalidatie gericht is op terugkeer naar sport, en de oefentherapie hier ook bij aansluit. Op locatie Chasseveld wordt in de zomer ook buiten op een grasveld in de buurt gerevalideerd. 

Bij Fysic werken we veel samen. We hebben verschillende fysiotherapeuten met een diversiteit aan specialisaties, en verwijzen u altijd naar de juiste persoon. We willen de beste zorg voor u, zodat u weer snel klachtenvrij kunt functioneren. 

 

Onze specialisaties bij heup-/ liesklachten

 

 

 

Afspraak maken bij Fysic Fysiotherapie voor uw heup-/liesklachten

Heeft u klachten aan uw heup/lies die u wilt laten beoordelen en/of behandelen door onze deskundige fysiotherapeuten? Plan dan meteen een afspraak in via onze online Afspraken-app. Hiervoor heeft u geen verwijzing van uw specialist of huisarts nodig. Voor vragen of meer informatie over fysiotherapie bij heup-/liesklachten kunt u vrijblijvend contact opnemen met Fysic Fysiotherapie. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 076-5150777, via whatsapp of per mail via info@fysic-fysiotherapie.nl.

 

Bij welke fysiotherapeut kunt u terecht voor heup-/liesklachten?

U kunt met heup- en/of liesklachten terecht bij al onze fysiotherapeuten. Liesklachten zijn echter vaak complex, waardoor we u liever adviseren om naar één van onze fysiotherapeuten met expertise liesklachten te gaan. Voor heupklachten kunt u bij al onze fysiotherapeuten terecht. Heeft u complexe klachten en/of een operatie of trauma gehad aan uw heup, dan kunt u het beste een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten met expertise heup. Heeft u een combinatie van heup- en liesklachten, dan kunt u bij fysiotherapeuten uit zowel expertise lies als heup een afspraak maken. Zij kunnen u indien nodig doorsturen naar de juiste collega.

 

Fysiotherapeuten met expertise lies

 

 

kim@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Sportspecifieke revalidatie | Revalidatiewetenschapper | Manueel therapeut

Werkzaam op locatie Chasseveld

 

 

hubert@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Sportspecifieke revalidatie

Werkzaam op locaties Chasseveld & Eggestraat

 

 

jaap@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Sport fysiotherapeut

Werkzaam op locaties Chasseveld & Teteringsedijk

 

 

Fysiotherapeuten met expertise heup

 

 

paul@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Hand- en polsfysiotherapeut

Werkzaam op locatie Eggestraat & Chasseveld

 

 

hubert@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Sportspecifieke revalidatie

Werkzaam op locaties Chasseveld & Eggestraat

 

 

sophie@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Psychosomatische fysiotherapeut i.o. | Dry needling

Werkzaam op locatie Eggestraat

 

 

jaap@fysic-fysiotherapie.nl

Algemeen fysiotherapeut | Sport fysiotherapeut

Werkzaam op locaties Chasseveld & Teteringsedijk